Інструкція з безпеки життєдіяльності для учнів, що вивчають фізику, під час канікул

1. Загальні положення

1. Сфера застосування інструкції:

1.1.1. Інструкція поширюється на учнів  ЗОШ  №63 під час канікул. Наприкінці І та ІІ семестру учні повинні прослухати інструктаж з безпеки життєдіяльності, який проводить  вчитель фізики.

1.1.2. Учні повинні розписатися у журналі реєстрації інструктажів із питань безпеки життєдіяльності у тому, що вони засвоїли матеріал інструкції.

 2. Загальні положення про об’єкт розробки:

1.2.1. Протягом  вивчення курсу фізики учні отримували певні теоретичні знання, вчилися застосовувати їх на практиці, проводили лабораторні роботи. Під час канікул учні будуть застосовувати ці знання при користуванні оптичними, скляними виробами, електроприладами, газовим та тепловим обладнанням, теле-і радіоапаратурою у своїй квартирі, тощо.

1.2.2. Учні будуть відвідувати різноманітні секції, гуртки, табори відпочинку, поїдуть у селища до родичів, на річку або море, будуть користуватися громадським транспортом, де вони також повинні використовувати фізичні знання.

1.2.3. Уся відповідальність за здоров’я та життя учнів, за життя їхніх близьких у цей час буде лежати на самих учнях.

3.Характеристика небезпечних та шкідливих факторів, які можуть впливати на учнів під час канікул:

1.3.1. Під час канікул учні можуть наражатися на небезпеку таких шкідливих факторів:

– дія електричного струму;

– вплив електромагнітного випромінювання;

– поранення скляними та ріжучими приладами;

– теплові опіки;

– вплив шуму;

– порушення роботи аналізаторів (слухових та зорових) при використанні комп’ютера, телевізора, аудіоапаратури;

– порушення гостроти зору при недостатньому освітленні приміщення.

1.3.2. Джерелом небезпеки можуть бути:

– робота з електричними приладами;

– робота з газовими приладами;

– робота з ріжучими предметами;

– робота зі скляними предметами;

– підйом важких предметів;

– нерівна поверхня підлоги;

– нерівномірна висота та вищерблення сходів.

2. Правила безпеки в квартирі

2.1. Правила поводження з гарячими предметами:

2.1.1. Металеві предмети ( каструлі, сковорідки, праски та інші) мають велику теплопровідність: не можна торкатися їх, коли вони гарячи під час температурної обробки продуктів (смаження та вариво). Пам’ятайте, що тіло людини- добрий провідник тепла – при стиканні з гарячою поверхнею надмір теплоти спричиняє опіки.

2.1.2. При кип’ятінні води слід накривати посудину кришкою (не дуже щільно), щоб краплі не потрапили на шкіру, велика теплоємність води спричинить опіки.

2.1.3. При нагріванні рослинної олії на сковороді треба бути обережними: олія змішана з маленькими краплями води може розбризкуватися та спричиняти опіки.

2.2. Правила поводження з предметами, що обертаються або мають гострі краї:

2.2.1. При використанні гострого приладу ( ножів, виделок та ін.) пам’ятайте, що їх гострі краї при натисненні спричиняють деформацію зсуву (розрізи). Тому зберігайте їх у спеціальних підставках і, коли користуєтеся ними, не кваптеся.

2.2.2. При використанні гострого будівельного обладнання (пилок, викруток, цвяхів) слід тримати їх ріжучими краями від обличчя. Після використання зберігати у спеціальних чохлах та коморах.

2.2.3. При користуванні пральними машинами, м’ясорубками, кухонними комбайнами не можна торкатися деталей, які швидко обертаються. Це може спричинити поранення, відриви пальців та кінцівок.

2.2.4. Не слід сідати дуже близько до працюючого вентилятора – велика швидкість обернення спричиняє круговий рух повітря, який може затягнути та намотати частини одежі або волосся на пропелер.

2.3. Правила поводження з важкими предметами:

2.3.1.Не ставте високо важкі речі – під дією сили гравітації вони можуть впасти та травмувати вас. Це стосується великих книг, картин, кухонного начиння.

2.3.2. Місця для відпочинку (ліжка, стільці, дивани) не повинні знаходитися під навісними полицями, годинниками, карнизами.

2.3.3. Якщо потрібно підняти важку річ, слід тримати спину рівно, щоб уникнути розтягнення її м’язів.

2.4. Правила поводження зі скляними та оптичними приладами:

2.4.1. Скляні предмети (посуд, вази, шибки у вікнах) дуже крихкі, легко б’ються, можуть спричинити поранення шкіри.

2.4.2. Не можна наливати окріп у товстостінну посудину, від нерівномірного розширення скло може луснути. Теж саме стосується заморожування – вода розширюється і посудина лускає.

2.4.3. При використанні оптичного обладнання (окулярів, біноклів та ін.) пам’ятайте, що лінзи можуть луснути, а їхні частини потрапити в очі.

2.4.4. Не використовуйте окуляри без рецепту лікаря, це може привести до погіршення зору.

2.4.5. При вивченні оптичних явищ ви ознайомилися з особливостями будови ока людини, тому при роботі на комп’ютері, перегляді телевізора не сідайте близько до екрану; це послабить м’язи ока та спричинить погіршення зору.

2.5.  Правила поводження з легкозаймистими та вибухонебезпечними речовинами:

2.5.1. Вдома не можна зберігати балони з природним  газом, каністри з легкозаймистими рідинами.

2.5.2. Якщо в квартирі зберігається побутова хімія (аерозолі, розчинники), не можна допускати потрапляння  на них прямих сонячних променів. Це  призводить до розширення газів, і ємкості  можуть вибухнути, спричинити пожежу.

2.6. Правила поводження з газовими приладами:

2.6.1. Якщо кухня обладнана газовою плитою, треба враховувати властивості природнього газу (здатність до необмеженного розширення, особливо під час нагрівання) – не можна встановлювати газові прилади поблизу обігрівачив, на сонці, це спричинить вибух газу.

2.6.2. Слід регулярно провітрювати помешкання. Пам’ятайте, що продукти згоряння газу у гарячому стані підіймаються до стелі і накопичуються там. Це може спричинити отруєння чадним газом.

2.6.3. Якщо ви  відчули запах газу, не можна вмикати світло (при контакті виникає іскровий розряд), запалювати сірники – це приведе до вибуху.

2.7. Правила електричної безпеки:

2.7.1. При використанні електричних плит, чайників, міксерів, мікрохвильових печей та інших електроприладів пам’ятайте про згубну біологічну дію на людину електричного струму. Не торкайтеся  оголених контактів та  частин приладів, на яких порушена ізоляція.

2.7.2. Не використовуйте несправних електроприладів.

2.7.3. Не вмикайте саморобних пристроїв великої потужності у мережу квартири – це може привести до її перевантаження, внаслідок чого електромережа почне перегріватися, виникне пожежа.

2.7.4. У ванній кімнаті не торкайтеся електричних приладів (фену, пральної машини) вологими руками. Вода – провідник струму, вас уразить струмом. Користуйтеся гумовими рукавичками та килимками для того, щоб струм не пройшов крізь ваше тіло.

2.7.5. Не можна ставити електронагрівачи під розетками – тепле повітря, яке підіймається угору призведе до перегріву контактів розетки, що спричинить пожежу.

2.7.6. Не вмикайте до  однієї розетки одразу декілька електроприладів – це призведе до перевантаження мережі та пожежі.

2.7.7. Перш ніж увімкнути новий електроприлад, уважно вивчить інструкцію щодо його використання та неухильно дотримуйтеся її.

2.7.8. Не можна тягнути руками за електричний шнур, тому що він може обірватися і вас уразить струм.

2.7.9. Якщо телевізор став погано працювати, не можна стукати по ньому – це може спричинити вибух електронно-променевої трубки, в середині якої знаходиться вакуум.

2.7.10. Пам’ятайте, що треба дивитися за щільністю контактів у місцях приєднання приладів до вилки, клем між собою, якщо ж ні – може статися коротке замикання.

2.7.11. Якщо сталося автоматичне вимикання мережі квартири, треба з’ясувати причину цього, виправити несправність і лише тоді знову вмикати запобіжник у мережу. Ні за яких умов не  користуйтеся саморобними запобіжниками – це прямий шлях до короткого замикання та пожежі.

2.7.12. Пам’ятайте, що навколо електроприладів існує магнітне поле, яке притягує пил, дрібні часточки паперу та інші матеріали. Внаслідок цього прилад може перегрітися, виникне пожежа. Щоб цього не сталося, регулярно проводьте вологе прибирання у помешканні, користуйтеся антистатиками.

2.7.13. Якщо  в середину пристрою, який знаходиться під напругою,  потрапив сторонній предмет, ні в якому разі не можна намагатися дістати його звідти доки його не вимкнуть з мережі.

2.7.14. Під час користування одягом, зробленим з синтетичних матеріалів, на ньому,  внаслідок електризації, можуть виникнути іскрові розряди. Це явище може зашкодити здоров’ю людини, тому використовуйте антистатики або природні тканини.

2.8. Правила захисту від електромагнітних випромінювань:

Електроприлади, електромережі у квартирах та на виробництві, створюють навкруги електромагнітні  поля (ЕМП), які негативно впливають на здоров’я людини. Тому , щоб зменшити вплив цього шкідливого фактора, треба знати та виконувати наступні правила безпеки.

2.8.1. Не підходити до ліній електропередач високої напруги ближче  ніж на 20-50 м в залежності від напруги стуму.

2.8.2. Для захисту від випромінювання дисплеїв, телевізорів необхідно дотримуватися певної відстані між екраном та глядачем ( вказана в інструкції до прилада).

2.8.3. Щоб запобігти шкідливому впливу іонів, які виникають внаслідок дії ЕМП, треба регулярно проводити вологе прибирання, використовувати антистатики.

2.8.4. Не можна наближатися ближче ніж на 20 м та торкатися супутникових антен.

2.8.5. Користування мобільними телефонами теж пов’язане з ЕМП, тому воно повинне бути обмеженим у часі ( 20-30 хвилин на добу). Користуючись мобільними телефонами не притискайте їх близько до вуха.

3. Правила безпеки на дворі

3.1. Під час відпочинку у дворі вашого будинку не можна бігати з гострими речами у руках (палки, олівці та ін.) – у разі падіння це може спричинити деформацію ока.

3.2. Не можна підходити до відчинених каналізаційних люків, ям, залазити на дерева – у разі порушення рівноваги це призведе до падіння та травмування людини.

3.3. Не можна гратися біля ліній електропередач, трансформаторів- це може призвести до ураження електричним струмом.

3.4. Перш ніж кататися на гойдалках, гамаках, каруселі, перевірте міцність мотузок. Пам’ятайте, що явище тертя може порушити мотузку, внаслідок чого мотузка може обірватися.

3.5. Коли ви граєте в активні ігри (футбол, баскетбол та ін.), слід одягати бавовняну одежу, яка допомагає теплообміну, та взуття з супенаторами, які попереджають деформацію звязок та суглобів.

3.6. Якщо у грі використовують предмети, які швидко рухаються ( м’ячі, волани, кільця), будьте уважні: ці речі мають велику кінетичну енергію та імпульс і можуть стати причиною травм. Особливо небезпечні пружинні та пневматичні іграшки з пластмасовими кульками, які мають велику швидкість, можуть потрапити в око і травмувати його.

3.7. Якщо ви збираєтесь кататися на велосипеді,  то не вдягайте широку одежу з вільними краями- вона може намотатися на колесо, яке має велику колову швидкість обертання. Не перевозьте великі вантажі на велосипеді, вони зменшують стійкість велосипеду, порушують його рівновагу, що може призвести до падіння і травм.

3.8. Під час катання на роликах та скейтах обов’язково вдягайте спеціальну екіпіровку ( шоломи, наколінники, налікотники). Це попередить деформації розтягу зв’язок.

3.9. Відвідуючи атракціони, уникайте довгого кружіння на обертальних приладах ( каруселі, “дідьковове колесо”)- при руху по колі може виникнути перевантаження та порушення роботи вестібулярного апарату, що призведе до погіршення стану здоров’я.

3.10. Не влаштовуйте самостійно фейєрверки, не підпалюйте петарди – їхні уламки мають велику кінетичну енергію, тому можуть викликати серьозні поранення кінцівок та очей.

4. Під час занять у секціях та гуртках

4.1. У технічних гуртках, майстернях не можна підходити близько до обертальних частин механізмів- ці частини можуть намотати вашу одежу, волосся і спричинити травму.

4.2. Не торкайтеся руками корпусів верстатів, які знаходяться під напругою- це може викликати удар електричним струмом. Враховуйте велику теплопровідність тіла- не торкайтеся до гарячих паяльників, які можуть викликати опіки.

4.3. У гуртках рукоділля та кулінарії особливу увагу звертайте на безпеку поводження з гострими,  ріжучими  (голки, ножиці, ножи) та гарячими ( каструлі, сковорідки) предметами, які можуть спричинити деформацію кожи та опіки.

4.4. Відвідуючи спортивні секції, виконуйте всі вказівки тренера. Не можна самостійно виконувати акробатичні вправи зі складною динамікою рухів – це може спричинити деформацію розтягу та переломи.

4.5. У басейні не можна стрибати та бігати по краю – вологи кахлі мають низький коефіціент тертя, внаслідок чого можна впасти та травмуватися.

4.6. У танцювальніх гуртках –взувайте зручне взуття (на невеликих підборах, на гумовій підошві), щоб попередити падіння та травми.

5. Під час користування транспортом

5.1. Користуючись послугами громадського транспорту пам’ятайте, що автомашини мають велику швидкість руху та велику кінетичну енергію і не можуть миттєво зупинитися їм заважає явище інерції. Тому не можна переходити дорогу перед машиною, до якої невелика відстань. Особливо це стосується вологих доріг, у яких малий коефіцієнт тертя і великий гальмівний шлях.

5.2. Переходячи дорогу, враховуйте прямолінійний шлях світлових променів. Пам’ятайте, що із-за великих машин або будинків  вас не видно водіям, і вони не зможуть вчасно загальмувати.

5.3. В середині транспорту також діє явище інерції, тому обов’язково тримайтеся за поручні, щоб уникнути травм.

5.4. Не можна класти важкі речі біля заднього вікна -під час різької зупинки вони продовжують рухатися по інерції,  мають великий імпульс і можуть спричинити велику травму.

5.5. Користуйтеся ременями безпеки- вони протидіють інерції та зменшують травматизм у 3-5 разів.

5.6. У електротранспорті  (тролейбусах, трамваях), особливо під час зливи, може виникнути ураження електричним струмом. Тому слід триматися за поручні, які захищені діелектриком.

5.7. Не переходьте вулицю у неосвітленому або погано освітленому місті. Пам’ятайте, що ми бачимо тількі ті предмети, які відбівають світло.

5.8. Під час руху у метро не слід відволікатися, враховуйте принцип відносності руху- на ескалаторі нерухомі частини відносно нас рухаються і можуть затягнути взуття або одежу у  середину механізмів.

5.9. Не підходьте до краю платформи- втрата рівноваги може привести до падіння на рейки з током.

 5.10. Користуючись водним транспортом, не можна перехилятися за поручні або розхитувати човен. Втрата рівноваги  призведе до падіння у воду.

6. Під час відпочинку у селі

6.1. Під час перебування у селі будьте обережні при використанні сільського обладнання, що має гостри краї  (сапки, коси, серпи), не ходіть босоніж по дорогах, де може бути скло – гострі краї викликають деформацію зсуву  (порізи).

6.2. Допомагаючи родичам у городі, пам’ятайте, що не можна знаходитися на дільницях, які оброблені пестіцидами – дифузія цих речовин у шкіру або органи дихання може спричинити отруєння. Обприскування рослин іншими речовинами слід проводити у захисному одязі, під керівництвом дорослих.

6.3. Відпочинок на річці , морі:

6.3.1. Не можна починати купатися  у холодній воді або після довгого перебування на сонці – різька зміна температури призведе до звуження судин та виникненню судоми.

6.3.2. Не пирнайте у незнайомих місцях: явище заломлювання світла викривляє дійсне положення підводних каменів. Це може привести до травми голови та утопленню.

6.3.3. Не запливайте далеко від берега на надувних матрацах, камерах – їх може віднести течією або вони можуть порватися, тоді дія сили Архимеда зменшиться,  і ви потонете.

6.3.4. Не можна купатися у вузьких або  гірських річках – згідно законів гідродинамики в них велика сила течії, що може привести до утоплення.

6.3.5. Не можна купатися під час шторму – потужність великої хвилі величезна, вона затягує людину углиб моря. Особливо небезпечно купатися у шторм, сила якого 3 бали – під час нього утворюється велика кількість повітряних бульбашок , виштовхувальна сила Архимеда зменшується і людина тоне.

6.3.6. Не можна довгий час знаходитися на сонці – тіло людини поглинає надмірну кількість теплоти, це може викликати тепловий удар.

7. Під час походів у гори та ліс

7.1. Готуючись до походу у гори, одягніть зручний  одяг та взуття з супенаторами на гумовій підошві, які запобігають деформації розтягу і мають високий коефіцієнт тертя .

7.2. Регулярно перевіряйте мотузки та інше гірське обладнання – тертя може порушити їхню міцність, станеться розрив та людина загине.

7.3. Не підходьте близько до обривів, провалів – втрата рівноваги може спричинити падіння людини.

7.4. У лісі не можна розпалювати багаття у місцях не пристосованих для цього – велика кількість теплоти може викликати лісову пожежу.

7.5. Не спалюйте пластмасову огортку та інші синтетичні матеріали – вони виділяють шкідливі речовини, які внаслідок дифузії можуть потрапити в органи дихання і спричинити отруєння.

7.6. Не залишайте у лісі скляних пляшок та уламків, які можуть спрацювати лінзою для сонячних променів, виникне пожежа.

7.7. Під час грози не стійте під поодиноким деревом – в нього може потрапити блискавка і уразити вас струмом.  

8. Правила поведінки під час незвичайних ситуацій

– зберігайте спокій;

– оцініть ситуацію;

– не намагайтеся оказати допомогу самостійно, якщо ви цього ніколи не   робили;

– покличте дорослих;

– зателефонуйте у необхідні служби спасіння і повідомте що трапилося, з ким, назвіть повну адресу, зручні шляхи під’їзду, своє прізвище та ім’я;

– дочекайтеся рятівників, покажіть їм місце аварії;

– не намагайтеся допомагати рятівникам, не заважайте їм.

  1.  Ураження електричним струмом:

-якщо ви маєте практичний досвід надання допомоги, то необхідно негайно звільнити людину від дії струму: сухою палицею, дошкою  або іншим діелектриком відтягнути його від проводу. Не можна торкатися потерпілого оголеними руками. Під спину потерпілому покласти тканину, витягти його у безпечну зону. Наближатися та виходити із небезпечної зони треба дрібними кроками, не відриваючи ніг від землі. Потерпілого привести до тями, напоїти теплим чаєм, не давати підводитися, викликати лікаря;

-якщо ви не маєте такого досвіду, то ви повинні звернутися за допомогою до дорослої людини, подзвонити за телефоном 101, або , якщо з мобільного телефону -112 (екстрена служба).

  1. Під час пожежі, оцініть ступінь небезпеки. Якщо загоряння маленьке, то використовуйте засоби пожежегасіння. Якщо ні – покиньте оселю, повідомте пожежну службу за телефоном 101, або 712, або 706-19-11, з мобільного телефону  -112 (екстрена служба)  про місце, розмір та характер пожежі.
  2. Якщо трапилося загоряння провідки або електроприлада, одразу покличте дорослих, якщо їх немає і ви взмозі вимкнути прилад з електромережі, то зробить це. Після цього повідомте пожежну службу за телефоном 101, або 712, або 706-19-11, з мобільного телефону  -112 (екстрена служба).

Пам’ятайте, що  не можна заливати водою електроприлади, можна засипати землею або піском.

  1. Якщо хтось  утопає: покличте на допомогу дорослих, зателефонуйте до служби спасіння „Рада” 706-19-11, або 712, якщо з мобільного телефону -112 (екстрена служба).
  2. Якщо є запах газу: треба закрити всі крани на газових приладах, відкрити вікна для провітрювання, не користуватися вогнем, електроприладами, зателефонувати в газову службу „104”, або 733-30-04, або 712, якщо з мобільного телефону -112 (екстрена служба).

 Якщо людина отруїлася газом, треба негайно винести його на свіже повітря, розстебнути комірець,  викликати  “швидку допомогу”-103, або 712, якщо з мобільного телефону -112 (екстрена служба).

  1. Якщо людина потрапила у ДТП: треба звернутися за допомогою до дорослих, зателефонувати у АВТОSOS 714-92-89, 706-43-07, викликати  “швидку допомогу”-103, або 712, якщо з мобільного телефону -112 (екстрена служба).
  2. Під час грози: якщо ви вдома слід зачинити вікна, вимкнути з розеток електричні прилади, не виходьте з дому, не користуйся водогоном і телефоном (стільниковим можна). Якщо ви на дворі, намагайтеся сховатися у найближчому приміщенні. Якщо ви на відкритій місцевості, не ховайтеся під окремим деревом, спуститься якомога нижче у яр, під кущі, у канаву, відкладите від себе металеві речі на 15-20 метрів.
  3. Під час сильного вітру:  якщо ви вдома, відійдіть від вікон, сховайтеся у шафі, під столом, укрийте голову одежею. Якщо ви на вулиці: знайдіть природне укриття (яму, канаву) або сховайтеся у льоху, сільськогосподарському сховищі. Чекайте зменшення вітру, потім перейдіть у підземне сховище.